PERENCANAAN USAHA PAKAN TERNAK SAPI BUMDES WARU TIMUR, KECAMATAN WARU, KABUPATEN PAMEKASAN
Abstract
The large number of cows in East Waru Village makes the need for cattle feed also higher. However, the availability of fodder is still relatively insufficient, especially during the dry seasons. This provides an opportunity for East Waru BUMDes to build a cattle feed business. This study aims to determine market conditions through Primary Market Research and identify the East Waru BUMDs cattle feed business model. The research method used is descriptive qualitative research and Primary Market Research will be conducted on 94 farmers in East Waru Village and then develop a Business Model Canvas. The results of Primary Market Research show that 86% of farmers are interested in buying fermented cattle feed that will be sold by BUMDes Wartim Maslahah. Moreover, the need for feed also increases. The cattle feed business will start running if all the plans and costs are in place. The BUMDes plan is to synergize with the local government and work with farmer groups in marketing their products. All total costs have also been predicted so that you can calculate what needs to be prepared. It is hoped that the results of the BMC can help the process of establishing a livestock feed business belonging to BUMDes Wartim Maslahah so that it runs smoothly.
Keywords
Full Text:
PDFReferences
Aliwinoto, C., Hediyani, M., & Malinda, M. (2022). Analisis Business Model Canvas Usaha Mikro Kecil Menengah Toko JIF Bandung, Indonesia. Seminar Nasional Pariwisata Dan Kewirausahaan (SNPK), 1, 173–182.
Aula, M., Nasution, A. H., & Ardiantono, D. S. (2018). Perancangan Model Bisnis Berbasis Circular Economy. Jurnal Sains Dan Seni ITS, 7(2), D135–D140.
Badan Pusat Statistik. (2022a). Populasi Sapi Potong menurut Provinsi Tahun 2019-2021.
Badan Pusat Statistik. (2022b). Produksi Sapi Potong menurut Provinsi Tahun 2019-2021.
Badan Pusat Statistik. (2021). Populasi Ternak Menurut Kabupaten/Kota dan Jenis Ternak di Provinsi Jawa Timur (ekor), 2019 dan 2020.
Budiari, N. L. G., & Suyasa, I. N. (2019). Optimalisasi Pemanfaatan Hijaun Pakan Ternak (HPT) Lokal Mendukung Pengembangan Usaha Ternak Sapi. Pastura, 8(2), 118–122.
Darwin, F. M., Hasun, F., & Idawicaksakti, M. D. (2021). Evaluasi dan Perancangan Model Bisnis Peternakan Jasinga dengan Menggunakan Business Model Canvas. E-Proceeding of Engineering, 8(5), 6972–6981.
Grant, D. (2023). Primary Market Research: What Is It and Why Is It Important. Diakses pada 2 Juli 2023 dari https://g.co/kgs/VFxA4j
Indey, S., Saragih, E. W., & Santoso, B. (2021). Karakteristik Peternak Sapi di Sentra Produksi Ternak Potong di Kabupaten Sorong. Jurnal Ilmu Peternakan Dan Veteriner Tropis, 11(3), 245–256. https://doi.org/10.46549/jipvet.v11i3.257
Irmayanti, I., & Keri, I. (2021). Strategi Penerapan Business Plan Dalam Meningkatkan Penjualan Menurut Perspektif Ekonomi Islam. Jurnal Akunsyah: Jurnal Akuntansi Dan Keuangan Syariah, 1(2), 65–80.
Kabeakan, N. T. M. B., Alqamari, M., & Yusuf, M. (2020). Pemanfaatan Teknologi Fermentasi Pakan Komplet Berbasis Hijauan Pakan Untuk Ternak Kambing. IHSAN: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 2(2), 196–203.
Karimuna, S. R., Bananiek, S., & Jumiati, W. Al. (2020). Potensi Pengembangan Komoditas Peternakan di Sulawesi Tenggara. Jurnal Ilmu Dan Teknologi Peternakan Tropis, 7(2), 110–118.
Maftahah, R., Wijayantini, B., & Setianingsih, W. E. (2022). Strategi Pengembangan Usaha Budidaya Jamur Dengan Pendekatan Business Model Canvas (BMC). Inovator: Jurnal Manajemen, 11(2), 300–310.
Mashur, M., Oktaviana, D., Ilyas, M. A., Hunaepi, H., & Setiawan, S. (2021). Diseminasi Teknologi Pembuatan Haylage Plus untuk Mengatasi Kesulitan Pakan Sapi Potong pada Musim Kemarau. Lumbung Inovasi: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 6(1), 22–30.
Mauludyani, A. V. R., Pratinda, W. N. A. S., Ramdan, A. M., Yusuf, A. M., Ipangka, I., Sulaeman, M. S., Maulana, R., Azhar, S. S., Lestari, S., Supiandi, U., & Palisu, V. H. (2020). Pelatihan Pembuatan Pakan Fermentasi di Desa Muaradua Kabupaten Sukabumi. Jurnal Pusat Inovasi Masyarakat, 2(1), 11–19.
Musrifin, M., & Pahlevi, R. W. (2022). Analisis Usaha Tami Farm dengan Analisis Kanvas Bisnis Model. Journal Competency of Business, 6(2), 141–152.
Nurlaila, S., & Zali, M. (2020). Faktor Mempengaruhi Peningkatan Populasi Sapi Madura di Sentra Sapi Sonok Kabupaten Pamekasan. Jurnal Ilmu Dan Teknologi Peternakan Tropis, 7(1), 21–28.
Pangaribuan, G. R., Windarto, A. P., Mustika, W. P., & Wanto, A. (2019). Pemilihan Jenis Sapi bagi Peternak Sapi Potong dengan Metode SMART. Jurnal Ilmu Komputer Dan Informatika, 3(1), 30–37.
Puradireja, Herlina, & Arief. (2021). Analisis Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Permintaan Daging Sapi di Provinsi Lampung. Jurnal Pemikiran Masyarakat Ilmiah Berwawasan Agribisnis, 7(2), 1439–1448.
Rida’i, A. R., & Umar, M. (2022). Estimasi Bobot Hidup Ditimbang Yang Dibandingkan Dengan Formula Bobot Hidup pada Sapi Madura. MADURANCH, 7(2), 93–98.
Riwukore, J. R., Purwanto, B. P., Yani, A., Priyanto, R., Abdullah, L., Fuah, A. M., Susanto, Y., & Habaora, F. (2020). SWOT Analysis Developing Pasture Agroekosistem of Bali Cattle in Indonesia (Case Study in Fatuana Pasture of North Central Timor District). International Journal of Multidisciplinary Research and Publications, 2(11), 24–30.
Utari, A. (2018). Pemanfaatan Limbah Kulit Buah Aren Sebagai Pupuk Kompos terhadap Evaluasi Nutrisi Silase Rumput Gajah pada Ternak Ruminansia. EKSAKTA: Jurnal Penelitian Dan Pembelajaran MIPA, 3(1), 9–24.
Yanuartono, Y., Indarjulianto, S., Nururrozi, A., Purnamaningsih, H., & Raharjo, S. (2018). Review: Peran Pakan pada Kejadian Kembung Rumen. Jurnal Ilmu-Ilmu Peternakan, 28(2), 141–157.
Yesi, D. (2020). Analisa Bisnis Pakan Ternak Dengan Pendekatan Business Model Canvas (BMC) pada KUB Gunung Gare. Publikasi Penelitian Terapan Dan Kebijakan, 3(2), 59–67.
DOI: https://doi.org/10.35327/gara.v17i3.541
Refbacks
- There are currently no refbacks.
Copyright (c) 2023 GANEC SWARA
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.