ANALISIS FAKTOR-FAKTOR YANG MEMPENGARUHI PRODUKSI KOPI DI KABUPATEN TABANAN
Abstract
This study aims to determine the effect of capital, labor, land area variables on coffee production in Tabanan Regency. This type of research is a quantitative research, namely a study that aims to obtain evidence of a hypothesis. Data collection was carried out by means of interviews and questionnaires as well as direct observation. The sample used was 99 respondents with a simple random sampling technique (simple random sampling). In analyzing used multiple linear regression analysis techniques.
The results showed that the partial regression coefficient test (t test) with α = 5% showed that the three variables (capital, labor and land area) had a positive and significant effect on coffee production in Tabanan Regency. The results of the F test with α = 5% show that together the variables of capital, labor and land area have a significant effect on coffee production in Tabanan Regency.
Keywords
Full Text:
PDFReferences
Afrida, BR, MS. (2002). Ekonomi Sumber Daya Manusia. Jakarta: Ghalia Indonesia.
Ahyari. (2004). Ekonomi Produksi Pertanian. Jakarta: PT. Raja Grafindo Persada .
Aquilar, R., and A. Garcia. (2002). Eficiencia Tecnica ya Producto Potencial en el Agro Cubano Centro de Estudios de la Economia Cubana. Cuba.
Ariawan. (2018). Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Produksi Kopi di Kabupaten Tabanan. (Skripsi).Universitas Tabanan.
Arikunto. (2010). Prosedur Penelitian Suatu pendekatan Praktek. Jakarta: Rineka Cipta.
Badan Pusat Statistik Kabupaten Tabanan 2017. Tabanan Dalam Angka Tabanan: Badan Pusat Statistik Kabupaten Tabanan.
Dewi. (2017). Pengaruh Modal, Tenaga Kerja, dan Luas Lahan Terhadap Jumlah Produksi Kopi Arabika di Kecamatan Kintamani, Kabupaten Bangli. (Skripsi).Universitas Udayana.
E-Jurnal.Universitas Brawijaya.
Mankiw N Gregory. (2000). Teori Marko Ekonomi. Edisi Keempat. Jakarta : Erlanga
Nuriasih, Dhea, Kardi dan Pratiwi, Kirana. (2020). Produksi dan Pendapatan Usaha Perkebunan Kopi Robusta di Desa Belatungan, Kecamatan Pupuan, Kabupaten Tabanan.E-Jurnal. Universitas Mahasaraswati.
Permatasari, Diah Ayu, Budhi Sri dan Yuliarmi. (2018). Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Pendapatan Petani Kopi Robusta di Kecamatan Pupuan, Kabupaten Tabanan. E-jurnal EP Unud,7 [12]: 2668-2697. Universitas Udayana.
Sari Retno dan Dewi. (2017). Pengaruh Modal, Tenaga Kerja dan Produksi Terhadap Pendapatan Petani Rumput Laut di Desa Ped Kecamatan Nusa Penida. E-Jurnal EP.Universitas Udayana. Vol.6,No.11 November 2017.
Soekartawi. (2003). Teori Ekonomi Produksi Dengan Pokok Bahasan Analisis Fungsi Cobb-Douglass. Jakarta: PT Raja Grafindo Persada
Sriastiti. (2022). Pengaruh Jumlah Tenaga Kerja, Luas Lahan dan Modal Terhadap Produksi Padi Beras Merah di Kecamatan Penebel, Kabupaten Tabanan. (Skripsi).Universitas Tabanan.
Tambunan, Tulus. (2014). Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Produksi Usahatani Kopi Arabika di Kabupaten Enrekang Sulawesi Selatan. Jurnal AGRIC, 26(1&2):2:1-6.
Yulanda.(2019). Analisis Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Produksi Kopi Arabika
DOI: https://doi.org/10.35327/gara.v17i3.534
Refbacks
- There are currently no refbacks.
Copyright (c) 2023 GANEC SWARA

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
TERINDEKS
|
_______________________________
Ganec Swara
Published by UNMAS Denpasar K. Mataram |
Email: ganecswara@gmail com; aminullahmtk@gmail.com
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.