ANALISIS FAKTOR-FAKTOR YANG MEMPENGARUHI PRODUKSI KOPI DI KABUPATEN TABANAN

I GUSTI AYU LIA YASMITA

Abstract


This study aims to determine the effect of capital, labor, land area variables on coffee production in Tabanan Regency. This type of research is a quantitative research, namely a study that aims to obtain evidence of a hypothesis. Data collection was carried out by means of interviews and questionnaires as well as direct observation. The sample used was 99 respondents with a simple random sampling technique (simple random sampling). In analyzing used multiple linear regression analysis techniques.

The results showed that the partial regression coefficient test (t test) with α = 5% showed that the three variables (capital, labor and land area) had a positive and significant effect on coffee production in Tabanan Regency. The results of the F test with α = 5% show that together the variables of capital, labor and land area have a significant effect on coffee production in Tabanan Regency.


Keywords


Capital, Labor, Land Area, Coffee production

Full Text:

PDF

References


Afrida, BR, MS. (2002). Ekonomi Sumber Daya Manusia. Jakarta: Ghalia Indonesia.

Ahyari. (2004). Ekonomi Produksi Pertanian. Jakarta: PT. Raja Grafindo Persada .

Aquilar, R., and A. Garcia. (2002). Eficiencia Tecnica ya Producto Potencial en el Agro Cubano Centro de Estudios de la Economia Cubana. Cuba.

Ariawan. (2018). Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Produksi Kopi di Kabupaten Tabanan. (Skripsi).Universitas Tabanan.

Arikunto. (2010). Prosedur Penelitian Suatu pendekatan Praktek. Jakarta: Rineka Cipta.

Badan Pusat Statistik Kabupaten Tabanan 2017. Tabanan Dalam Angka Tabanan: Badan Pusat Statistik Kabupaten Tabanan.

Dewi. (2017). Pengaruh Modal, Tenaga Kerja, dan Luas Lahan Terhadap Jumlah Produksi Kopi Arabika di Kecamatan Kintamani, Kabupaten Bangli. (Skripsi).Universitas Udayana.

E-Jurnal.Universitas Brawijaya.

Mankiw N Gregory. (2000). Teori Marko Ekonomi. Edisi Keempat. Jakarta : Erlanga

Nuriasih, Dhea, Kardi dan Pratiwi, Kirana. (2020). Produksi dan Pendapatan Usaha Perkebunan Kopi Robusta di Desa Belatungan, Kecamatan Pupuan, Kabupaten Tabanan.E-Jurnal. Universitas Mahasaraswati.

Permatasari, Diah Ayu, Budhi Sri dan Yuliarmi. (2018). Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Pendapatan Petani Kopi Robusta di Kecamatan Pupuan, Kabupaten Tabanan. E-jurnal EP Unud,7 [12]: 2668-2697. Universitas Udayana.

Sari Retno dan Dewi. (2017). Pengaruh Modal, Tenaga Kerja dan Produksi Terhadap Pendapatan Petani Rumput Laut di Desa Ped Kecamatan Nusa Penida. E-Jurnal EP.Universitas Udayana. Vol.6,No.11 November 2017.

Soekartawi. (2003). Teori Ekonomi Produksi Dengan Pokok Bahasan Analisis Fungsi Cobb-Douglass. Jakarta: PT Raja Grafindo Persada

Sriastiti. (2022). Pengaruh Jumlah Tenaga Kerja, Luas Lahan dan Modal Terhadap Produksi Padi Beras Merah di Kecamatan Penebel, Kabupaten Tabanan. (Skripsi).Universitas Tabanan.

Tambunan, Tulus. (2014). Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Produksi Usahatani Kopi Arabika di Kabupaten Enrekang Sulawesi Selatan. Jurnal AGRIC, 26(1&2):2:1-6.

Yulanda.(2019). Analisis Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Produksi Kopi Arabika




DOI: https://doi.org/10.35327/gara.v17i3.534

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2023 GANEC SWARA

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

TERINDEKS

 

 

 

 

 

 

 


_______________________________

Ganec Swara

Published by UNMAS Denpasar K. Mataram |
Email: ganecswara@gmail com; aminullahmtk@gmail.com

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

    
Stat Pengunjung GARA